Homøopatisk behandling går ud på at stimulere menneskets egne selvhelbredende kræfter. Homøopatisk medicin er lavet på basis af produkter fra planteverden, dyreverden og mineralriget og er en mild form for medicin modsat megen allopatisk medicin (konventionel medicin med udgangspunkt i etableret, vestlig lægevidenskab). Homøopatisk medicin virker både på kroniske tilstande som akutte tilstande. Homøopatisk medicin er en blid form for medicin, der kan indtages samtidig med urtemedicin og/eller konventionel medicin. Der er hellere ingen bivirkninger, idet det gives i en meget lille dosis. Dog kan der være tale om det, vi kalder førstegangsforværring, hvor symptomerne i starten kan forværres, men de klinger af igen. Nogen gange kan der blive tale om at nedsætte dosis og så starte langsomt op for at undgå førstegangsforværring.

Ofte sætter en homøopatisk behandling gang i en udrensningsproces. Tilstande/gamle symptomer som før var undertrykt af konventionel medicin dukker igen op til overfladen, og arbejder sig ud af kroppen. Det kan give midlertidigt ubehag men er på ingen måde farligt.

Homøopati er en 200 år gammel behandlingsform, som blev grundlagt af læge Samuel Hahnemann (1755-1843). Han betragtede symptomer som kroppens forsøg på at helbrede sig selv og det homøopatiske middel blev valgt ud fra, at det var i stand til at producere tilsvarende symptomer hos en rask person. Homøopati bygger altså på lighedsprincippet.