"Heilen" betyder at helbrede på tysk og heilpraktikken har netop sin oprindelse i Tyskland. Heilpraktik blev anerkendt i Tyskland i 1939 og har fra 1954 været integreret i det tyske sygesikringssystem. I Tyskland og Schweiz arbejder læger og heilpraktikere ofte sammen på kuranstalter. I Tyskland viser statistikker at 70-80 % af befolkningen benytter sig af heilpraktik.

I Danmark er heilpraktik knap så kendt og udbredt. Men man har kunnet uddanne sig til heilpraktiker i Danmark siden 1981 (se Heilpraktikerskolens hjemmeside).

Heilpraktik er regulationsterapi, der går ud på at understøtte kroppens selvregulerende systemer. Kroppen har en iboende evne til at helbrede sig selv, men skal nogle gange have hjælp til at få systemerne i gang. Det kan ske bl.a. ved at fjerne belastninger, stimulere til udrensning og aktivere immunforsvaret.

Heilpraktikeren fokuserer på årsagerne til sygdomme frem for symptomer. Heilpraktik inddrager det hele menneske, både fysisk, psykisk og sjæleligt. Sygdom er individuel, det er behandlingerne også og bliver således tilpasset hver enkelt person. Heilpraktik er ikke kun for syge mennesker. Man kan også konsultere sin heilpraktiker for at styrke de selvregulerende kræfter og derved forebygge sygdom.

Heilpraktik er for alle aldre og kan benyttes alene eller som supplement til anden behandling.