Atju! Er du overfølsom?

12.4.19

Det er den tid på året, hvor mange allerede har sagt hej til pollen og går en tid i møde med kløe og løbende næse og øjne. De lider af pollenallergi, også kaldet høfeber. Måske er du en af de 1,2 millioner danskere, der lider af allergi. Birkepollenallergi er den mest almindelige og birkepollen slår normalt rekord i april til juli, hvor græspollen tager over. Hvis du er allergisk over for birk, lider du måske også af allergi over for el, hassel, bøg og eg. Hassel og el blomstrer i februar og marts, men nogle år kan det begynde så tidligt som december.

Hyppig nysen, løbende eller tilstoppet næse, røde, rindende og kløende øjne er nogen af symptomerne på høfeber. Det er bestemt ikke sjovt!

Allergi opstår når immunforsvaret overreagerer på stoffer, kroppen tror, den ikke kan genkende og som er farlige. Pollen eller andre fremmed stoffer har på et tidspunkt trængt for langt ind i kroppen. Din krop har derfor udviklet en overfølsomhed. Når din krop møder stofferne igen, dannes der store mængder histaminer og kroppen forsøger at skylle de fremmede stoffer ud ved de allergiske øjen-og næsereaktioner.

Du bruger måske kemisk medicin som Benadryl eller andet til at holde reaktionerne nede. Problemet er, at du gør det meget værre.  Antihistaminer, som bl.a. findes i Benadryl, har den uheldige virkning, at de sløver kroppens reaktion på alle fremmede stoffer. Konsekvensen bliver at kroppen går fra en overreaktion til en underreaktion. Den manglende reaktion kan i værste fald føre til mere kroniske tilstande som astma.

Så i stedet for at irritere og sløve dit immunsystem, skal du hellere styrke det, så dine slimhinder bedre er i stand til at afvise eller nedbryde fremmede stoffer allerede ved det første møde.

Det første du skal gøre, et at booste dit immunforsvar med masse af gode, økologiske grønsager og sørge for en god tarmflora ved hjælp af de førnævnte grønsager, som indeholder fibre. De gode fibre fungerer som præbiotika, altså mad for de sunde og gode tarmbakterier.

Her er toppen af poppen, når det kommer til råvarer, der indeholder præbiotika. Du skal gerne have mellem 15-20 gram præbiotika om dagen for at nære de gode bakterier i dine tarme:
Jordskok, hvidløg, mælkebøtte, skorzonerrod, porre, artiskok, løg, asparges, julesalat, julesalat, radicchio, fuldkorn

Disse 10 råvarer er også rige på præbiotika:
Nødder, rucola, rosenkål, grønkål, broccoli, banan, tomat, majs, bønner & linser, persille.

Udover præbiotika skal du også tænke på probiotika, altså tilførsel af levende, mælkesyrebakterier, til at opretholde balancen i din tarmflora. Vidste du, at

80 % af vores immunforsvar sidder i tarmen? Det er derfor det er alfa og omega at få styr på din fordøjelse.

Apropos omega, så virker omega 3 olie enten i form af fiskeolie, olie fra alger eller hørfrø inflammationshæmmende og dermed dæmpende på allergiske reaktioner.

Af gode kosttilskud til at styrke dit immunforsvar kan nævnes C-vitamin, som har antihistaminvirkning. Det tages både forebyggende og akut, når du er ramt af allergien. Forebyggende tages 3-4 g dagligt. Akut ved anfald af allergi kan tages det dobbelte eller 0,075 g gange din vægt. En god ide er at tage store doser c-vitamin som liposomalt c -vitamin, da det ikke giver diarre.

D-vitamin styrker og regulerer immunforsvaret; forebyggende tages 50 mcg dagligt Akut mens og kun mens reaktionen står på: 250 mcg

Begræns eller undgå helt sukker, korn, komælk og svinekød.

Gurkemeje er også et antihistamin. Hvis du spiser den friske rod, f.eks. revet, er det vigtigt den bliver varmet op for at få sin fulde virkning. Alternativt kan du købe gurkemeje som kosttilskud, f.eks. i kombination med sort peber, som fremmer gurkemejes evner.

Gode alternativer til allergimedicin er homøopatisk medicin, f.eks.:

Occuloheel som øjendråber, der støtter dine slimhinder i øjnene og hjælper på akutte symptomer.

Lufeel sugetabletter og næsespray. Tabletterne bruges forebyggende og sprayen akut.

En god ide er også næseskylninger, hvis næsen løber, er tilstoppet eller slimhinderne er irriteret. Du kan købe et næsehorn (ja, det hedder det 😊) til formålet i en helsekostforretning.

Til slut vil jeg nævne det fantastiske homøopatiske præparat Høron, som både tages forebyggende og akut. Det er dråber der tages i lidt vand flere gange om dagen. Det har i de fleste tilfælde en lige så hurtig og sikker virkning som antihistaminer, men er uden bivirkninger.

En rigtig god ide, vil være hvis du tager en Høron kur på 2 måneder for høfeber sæsonen starter og derefter hele sæsonen ud. En varig effekt kan opnås ved at tage en kur 2-3 år i træk.

God vind med at forebygge og behandle din allergi.